Koor
© Musica Religiosa 2019
Het kleinkoor "Musica Religiosa" ontstond na het samenstellen van een gelegenheidsdubbelkwartet voor een uitvoering in een verzorgingshuis in Utrecht, met kerst 2007. Dirigent Gerwin van der Plaats koesterde al langer de wens om een koor te leiden van geschoolde vocalisten. De uitvoering in Utrecht werd goed ontvangen. Bijzonder is te vermelden dat een geluidstechnicus van Philips het advies gaf om verder te gaan met zingen en het niet te laten bij een eenmalige gebeurtenis. Mede hierdoor besloot men tot de officiële oprichting van een kleinkoor met ten hoogste 25 leden. Op 12 april 2008 is het officiëel opgericht, aanvankelijk naamloos, later onder de naam "Musica Religiosa" (religieuze muziek). De eerste uitvoering als kleinkoor was in de zomer van 2008 in de Driestwegkerk (pkn) te Nunspeet. Op het repertoire van het kleinkoor staat vooral koormuziek uit de brede muziekgeschiedenis met een accent op composities uit het romantische repertoire van eind 19e - begin 20e eeuw. In de passietijd van 2010 en 2013 werden diverse zelfstandige uitvoeringen gegeven van het werk "From Olivet To Calvary", ge- schreven door de Engelse compo- nist John Henry Maunder.
Verder werkt het koor regelmatig mee aan kerkdiensten en uit- voeringen met andere koren. In het voorjaar van 2011 vond een uit- wisseling plaats met Meinerzhagen (DL), partnerstad van Kampen. Eind 2012 gaf het koor voor de tweede keer een exclusief concert in Meinzerhagen, Duitsland, dat op- nieuw warm werd ontvangen. In 2014 reisde het koor af naar Soest (DL) voor het geven van een concert en de medewerking tijdens een internationale “Gottedienst” ter gelegenheid van de wereld Hanzedagen. Het koor repeteert één maal in de twee á drie weken op zaterdagmor- gen tussen 9 en 12 uur in het gebouw van de Christelijke Gere- formeerde Kerk te Kampen. Daarnaast studeren de koorleden thuis verder, mede door middel van het terug beluisteren van de repetitie ‘online’. In het voorjaar van 2012 nam het koor haar eerste cd “Abide with me” op in de schitterende O.L.V.-basiliek te Zwolle. De verkoop is inmiddels al de 700 exemplaren gepasseerd. In 2013 werkte het kleinkoor mee aan opnamen voor het bekende TV- programma “Nederland Zingt” van de Evangelische omroep. Daarnaast werd de Cd “Abide with me” genomineerd voor de Zilveren Duif award in de categorie gewijde muziek.
Speciaal voor kerst-concerten 2014 nam het koor een single-cd op welke na afloop van de concerten gratis aan de bezoekers werd uitgereikt. In 2015 heeft het koor de Missa Brevis Sancti Joannis de Deo (kleine orgelmis) van Joseph Haydn uitgevoerd. In 2016 is de nieuwe kerst-cd Christmastide gepresenteerd tijdens de jaarlijkse concertuitvoering in een overvolle Buitenkerk te Kampen. In 2018 heeft het kleinkoor haar 10 jarig bestaan gevierd met een concert in de Bovenkerk te Kampen. Het feestelijk jaar werd afgesloten in een overvolle Bovenkerk op tweede kerstdag, waar het kleinkoor mee mocht werken aan het traditionele kerstconcert van het Christelijk mannenkoor Door Eendracht Verbonden op 26 december. Tijdens de coronapandemie verzorgde het kleinkoor een tweetal concerten op YouTube die veelvuldig werden bekeken. De tweede uitvoering was het verlaat vieren van het 12 ½ jarig jubileum waarbij ook het Urker Mannenkwartet haar medewerking verleende. De reacties op deze concerten waren over- weldigend en bleken een baken van troost in een donkere periode.